Nazwa: Olimp Nutramil o smaku neutralnym saszetki
Opakowanie: 7 saszetek
Skład:
Białko
11,25 g w 1 sasz.; 15,6 g w 100g
Węglowodany 45g, w tym:
- cukry - 5,2g w 1 sasz.; 7,2g w 100g
- laktoza - <0,058g w 1 sasz.; <0,08 g w 100g
Tłuszcz - 8,4g, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe - 2,5g w 1 sasz.; 3,5g w 100g
- MCT -1,7g w 1 sasz.; 2,4 g w 100g
Błonnik - 0g w 1 sasz.; 0g w 100g
Sód - 170 mg w 1 sasz.; 236 mg w 100g
Potas - 349 mg (17%*)w 1 sasz.; 485 mg w 100g
Chlorki - 160 mg (20%*)w 1 sasz.; 222 mg w 100g
Wapń - 182 mg (23%*) w 1 sasz.; 253 mg w 100g
Fosfor - 140 mg (20%*) w 1 sasz.; 194 mg w 100g
Magnez (z chelatu Albion®) - 45 mg (12%*)w 1 sasz.; 63 mg w 100g
Żelazo (z chelatu Albion®) - 1,5 mg (11%)w 1 sasz.; 2,1 mg w 100g
Cynk (z chelatu Albion®) - 2 mg (20%*)w 1 sasz.; 2,8 mg w 100g
Miedź - 200 µg (20%*)w 1 sasz.; 278 µg w 100g
Mangan - 0,4 mg (20%*)w 1 sasz.; 0,56 mg w 100g
Molibden - 10 µg (20%*)w 1 sasz.; 14 µg w 100g
Selen - 11 µg (20%*)w 1 sasz.; 15 µg w 100g
Chrom - 8 µg (20%*)w 1 sasz.;11 µg w 100g
Jod - 30 µg (20%*)w 1 sasz.; 42 µg w 100g
Witamina A (mg RE) - 160 µg (20%*)w 1 sasz.; 222 µg w 100g
Witamina D - 1 µg (20%*)w 1 sasz.; 1,4 µg w 100g
Witamina E (mg ?-TE) - 2,4 mg (20%*)w 1 sasz.; 3,3 mg w 100g
Witamina K - 15 µg (20%)w 1 sasz.; 21 µg w 100g
Witamina C - 16 mg (20%*)w 1 sasz.; 22 mg w 100g
Witamina B1 - 0,22 mg (20%*)w 1 sasz.; 0,3 mg w 100g
Witamina B2 - 0,28 mg (20%*)w 1 sasz.; 0,4 mg w 100g
Niacyna (mg NE) - 3,2 mg (20%*)w 1 sasz.; 4,4 mg w 100g
Witamina B6 - 0,28 mg (20%*)w 1 sasz.; 0,4 mg w 100g
Kwas foliowy - 40 µg (20%*)w 1 sasz.; 56 µg w 100g
Witamina B12 - 0,5 µg (20%*)w 1 sasz.; 0,7 µg w 100g
Biotyna 10 µg (20%*)w 1 sasz.; 13,9 µg w 100g
Kwas pantotenowy - 1,2 mg (20%*)w 1 sasz.; 1,7 mg w 100g
Osmolarność - 290 mOsm/l
*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.
Składniki: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-?-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.
Wskazania: Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:
braku apetytu o różnej etiologii;
niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
rekonwalescencji;
w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
stanach po udarach i urazach;
okresach przed- i pooperacyjnych;
chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
resekcji częściowej jelit lub żołądka;
diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).
Właściwości: Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Nutramil™ to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób użycia: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania: nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Uwaga: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Status: Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.