Nazwa: Garlicin
Opakowanie: 30 kapsułek
Sposób użycia: Suplement najlepiej przyjmować raz dziennie po głównym posiłku.
Skład: ekstrakt czosnku, celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, żelatyna – otoczka kapsułki.
1 kapsułka / bezzapachowy ekstrakt czosnku (2% Allicyn) 200 mg, w tym: Allicyna 4000 µg, Tiosulfinaty 7000 µg, Allina 7000 µg, Gammaglutamylocysteiny 7600 µg.
Wskazania: Substancje zawarte w czosnku chronią nasze serce i układ krążenia, odtruwają organizm i niszczą bakterie, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają trawienie.
Dlaczego czosnek jest tak cenny dla naszego zdrowia?
Przede wszystkim ze względu na jego szczególne właściwości prozdrowotne. Lista zalet dobroczynnego działania czosnku nieustannie wydłuża się. Nauka wciąż odkrywa niezwykłe właściwości lecznicze tej rośliny i stawia ją na jednym z najwyższych miejsc wśród naturalnych produktów roślinnych o udokumentowanych właściwościach terapeutycznych. Substancje zawarte w czosnku chronią nasze serce i układ krążenia, odtruwają organizm i niszczą bakterie, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają trawienie
Czy prawdą jest, że regularne spożywanie czosnku chroni przed miażdżycą?
Jak twierdzą naukowcy, regularne stosowanie czosnku w codziennej diecie, może opóźnić rozwój tej choroby nawet o kilkanaście lat.Składniki tej rośliny obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, hamują zlepianie się płytek krwi oraz zapobiegają niebezpiecznym reakcjom utleniania tłuszczów w krwiobiegu. Za te szczególne właściwości profilaktyczne i terapeutyczne w największym stopniu odpowiada – allicyna – jeden z najbardziej aktywnych biologicznie związków obecnych w czosnku. To swoista obrona tylko przed zawałem serca, ale także udarem mózgu, arteriosklerozą oraz spadkiem kondycji psychofizycznej w wieku podeszłym.
Dlaczego czosnek uważa sie za silny środek przeciwbakteryjny?
Wynika to z faktu, że związki aktywne czosnku niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Przed działaniem tej rośliny w szczególności nie potrafią bronić się owsiki oraz inne pasożyty przewodu pokarmowego.Za te szczególne właściwości bakteriobójcze szczególnie odpowiada allicyna, która może aktywnie hamować nawet rozwój bakterii Helicobacter Pyroli. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych.
W jaki sposób czosnek poprawia trawienie?
Składniki czosnku wspomagają wydzielanie żółci, rozpuszczają tłuszcze oraz ułatwiają prace enzymom odpowiedzialnym za ich rozkład. Jednocześnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają proces przyswajania pokarmów oraz wzmagają apetyt. Ponadto aminokwasy siarkowe zawarte w czosnku: cysteina i cystyna – pełnia ważna rolę w procesach oczyszczania wątroby, wspierając pracę tego narządu.
Dlaczego tak wiele osób unika czosnku?
Przede wszystkim ze względu na zapach. Niestety już nawet małe stężenia czosnku są bardzo wyczuwalne, przez co wiele osób świadomie rezygnuje z dobrodziejstw zdrowotnych tej rośliny. Powstające w organizmie z allicyny wielosiarczki pozostawiają nieprzyjemny oddech na wiele godzin. Między innymi z tego powodu firma OLIMP LABORATORIES wprowadziła na rynek bezwonny ekstrakt czosnku OLIMP GARLICIN - który zawiera wszystkie najważniejsze substancje aktywne tej rośliny, nie powodując przy tym uciążliwego dla konsumenta dyskomfortu.
Status: suplement diety
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.